Innowacyjne metody nauczania
Przyjazna atmosfera
Szkolne tradycje
Atrakcyjne wyjazdy
Zapraszamy!!!
Oferta 2024
Innowacyjne metody nauczania
Przyjazna atmosfera
Szkolne tradycje
Atrakcyjne wyjazdy
Zapraszamy!!!
Oferta 2024

  

Wydarzenia

loading...

Uroczystości

loading...

Wycieczki

loading...

Sukcesy

loading...

We wrześniu kolejni uczniowie  Branżowej Szkoły I Stopnia w Adamowie udali się w 2-tygodniową podróż do Grecji w ramach projektu „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ w sektorze: Kształcenie i szkolenia zawodowe. Tym razem bezpośrednio w edukacyjnej mobilności wzięło udział 31 uczniów oraz 3 nauczycieli placówki: Marta Orzyłowska (kierownik wycieczki), Elżbieta Turska i Agnieszka Goławska.

Wyjazd ten miał przede wszystkim utrwalić i rozwinąć zawodowe umiejętności uczniów, uczący się w zawodach: kucharz, fryzjer i mechanik pojazdów samochodowych.  Uczestnicy wyjazdu przez 5 dni w tygodniu (poniedziałek- piątek) doskonalili się pod okiem greckich pracodawców w swoich zawodach.

Program zajęć w ramach realizowanej mobilności zapewniał szeroki wachlarz działań edukacyjnych, np. kucharze brali udział w warsztatach kulinarnych „Greckie wypieki”, zorganizowanych przez grecką rodzinę. Wspólnie z przemiłą gospodynią młodzież przygotowała tradycyjne greckie ciasto, którego receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Galatopita - bo tak nazywał się ten przysmak - to połączenie cienkiego, słonego ciasta z dodatkiem oliwy i sera feta oraz słodkiego, cynamonowego budyniu. To zaskakujące połączenie smaków okazało się wyborne. 

Przez te kilka dni młodociani pracownicy opanowali wiele nowych treści i umiejętności potrzebnych w ich zawodach. Program zajęć w pełni wykorzystywał potencjał i możliwości naszych uczniów, a dzięki pracy z świetnie przygotowanymi do współpracy z młodzieżą greckimi pracodawcami, mogli rozwinąć arkana wiedzy w wyżej wymienionych zawodach. Co ciekawe, bariera językowa nie okazała się tu problemem – młodzież jeszcze przed wyjazdem szlifowała rozmówki polsko-angielskie, ze szczególnym uwzględnieniem słownictwa fachowego w zawodzie, tym samym bez problemu wykorzystali to w Grecji. 

Poza zajęciami zawodowymi u greckich pracodawców na uczestników wyjazdu czekała masa atrakcji – kulinarnych, turystycznych i przyrodniczych. Udaliśmy się do Litochoro gdzie wędrowaliśmy wąwozem rzeki Enipeas. Zwiedziliśmy również górską, 200-letnią wioskę Stary Panteleimon (Palaios Panteleimonas) położonej na wzgórzu niskiego Olimpu na wysokości 500m m n.p.m., gdzie mogliśmy podziwiać  przepiękne widoki na Zatokę Egejską. Odwiedziliśmy także średniowieczny zamek Platamon zbudowany w X/XI wieku. Podczas jednego z wyjazdów młodzież pod kierunkiem greckiego instruktora uczyła się zorby, popularnego greckiego tańca. Punkt kulminacyjny miał miejsce 17-18 września, kiedy to czas ten wypełniał właśnie bogaty i wyjątkowy program turystyczno-kulturowy. Udaliśmy się wówczas w rejs na Skiathos - jedną z najbardziej malowniczych, greckich wysp. Wspólnie spacerowaliśmy urokliwymi, wąskimi uliczkami, mijając typowe białe domki z niebieskimi okiennicami, charakterystyczne dla wyspiarskiego charakteru Grecji. Popłynęliśmy na jedną z największych i najładniejszych plaż tej wyspy – Koukounaries, której piasek mieni się złotem w promieniach słońca. Jednak największe wrażenie na zwiedzających zrobiły Meteory, miejsce zaliczane do ścisłej czołówki najpiękniejszych miejsc na świecie. Meteory to połączenie cudu natury z geniuszem dawnych budowniczych. Majestatyczne kilkusetmetrowe masywy skalne, z usadowionymi na szczytach wiekowymi klasztorami (monastyrami), wyglądającymi, jakby były zawieszone w chmurach. Uczniowie nie mogli wyjść z podziwu, jak tylko dzięki pracy ludzkich rąk, udało się stworzyć takie cuda, które zresztą zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Prawie codziennie, już po pracy, uczniowie korzystali z pobliskiej plaży, czerpiąc z greckiego słońca. Odwiedzili również pobliski targ, na którym mogli kupić specjalność kuchni greckiej: oliwę z oliwek, fetę i oliwki. 

Wyjazd w całości został sfinansowany ze środków finansowych otrzymanych na realizację tego projektu z UE. Uczniowie nie ponosili tym samym żadnych dodatkowych kosztów związanych z organizacją mobilności. Mało tego – otrzymali dodatkowo dofinansowanie tzw. „kieszonkowe” na drobne wydatki w Grecji.  

Wyjazd przepełniony pracą, ale także masą atrakcji turystycznych, bez wątpienia na długo zostanie w pamięci naszych uczniów. Pełni nowych wrażeń i doświadczeń, przede wszystkim tych zawodowych, zobaczyli, że mogą podejmować nowe wyzwania. Co ważne, dzięki realizacji takich projektów, młodzi ludzie mogą nauczyć się, że we współczesnym świecie nie ma barier – wystarczy chcieć podjąć wyzwanie. Edukacja zarówno zawodowa, jak i językowa, jest tu jedynie jednym z punktów, które warto realizować, by łatwiej i przyjemniej korzystać z dóbr świata.

20220913_121536
20220913_132748
20220914_110306
20220915_095944
20220915_155810
20220915_155923
20220915_164537
20220916_094813
20220916_111531
20220916_161331
20220916_164114
20220916_170219
20220916_170613
20220916_170837
20220917_155031
20220917_155140
20220918_111530
20220918_123447
20220918_123549
20220918_130805
20220919_142335
20220919_152342
20220920_100050
20220920_100748
20220920_142343
20220920_164414
20220920_170236
20220920_170626
20220920_170652
20220920_191255
20220921_093612
20220921_093637
20220921_174558
20220921_181005
20220921_194207
20220922_200308
20220922_200508
20220922_202403
20220922_202849

Znajdź nas na FB

         

Zespół Szkół
im. Gen. Franciszka Kamińskiego
w Adamowie

21-412 Adamów, ul. Cmentarna 6

sekretariat czynny 7:45-15.45

 Dyrektor Sylwia Żelazowska 
tel. 25 755 31 69

Internat przy Zespole Szkół w Adamowie

21-412 Adamów, ul. Szkolna 4d
tel. 25 631 87 40

Back to top